Кога е време да сменим летните гуми. Как да разберем?

смяна летни гумиПролетта е природен сезон, в който атмосферните условия често варират. Това прави планирането на смяна на зимните автомобилни гуми с летни гуми от Radial.bg по-сложно и трудно откъм определяне на подходяща дата. Ще ви дадем няколко насоки как да определите кога е време за смяна на гумите спрямо атмосферните условия в България.

Температура на запролетяване: 7 градуса по целзий.
Всички типове гуми (летни, зимни и всесезонни) се изработват от различен тип каучукови смеси. Всяка от тях е оптимизирана за различен температурен сезон. Ако шофирате с гуми, които не са за конкретния сезон, тяхната функционалност намалява и съществува реален шанс да се износят по-бързо. Летните гуми, например, не могат да се адаптират към зимни условия и губят сцепление, а на -10 градуса стават практически безполезни. Зимните гуми – обратно, губят сцепление, когато температурите са над 7 градуса.

Когато температурите започват да се вдигат над 7 градуса, е време да обмислите възможностите за смяна на зимните гуми и монтиране на летни. Ако избързате и ги монтирате преди температурите да минат 7 градуса, трябва да знаете, че летните гуми губят част от сцеплението си при по-студено време. Зимните гуми на свой ред при по-високи температури започват да се износват по-бързо.

Внимавайте за късни снеговалежи.
През март градусите вече се вдигат, но никога не е гарантирано, че след няколко дни няма да падне един късен последен сняг. В ситуация, в която се налага да шофирате със зимни гуми по топъл асфалт, нещата изглеждат по-добре, отколкото да шофирате с летни гуми по снежна пътна настилка. Поради тази причина е добре да изчакате да мине поне една седмица с хубаво време, както и да проверите прогнозата за времето за следващите няколко седмици преди да планирате смяна на зимните гуми с летни.

Трябва да закупите нови летни гуми?
Следвайте нашите съвети, за да направите информиран избор на летни автомобилни гуми за вашия автомобил. Съобразете:
Тип превозно средство. Подходящата лятна гума зависи най-вече от това какъв тип МПС шофирате: миниванът, например изисква различен вид гума в сравнение с леката спортна кола.

Навици на шофиране. Шофирате в града или по-често по магистралата? Навъртате ли много километри през лятото? Тези въпроси също имат значение при избора на нов комплект летни гуми.

Бюджет. Колко голям бюджет бихте искали да заделите за покупката на летни гуми? Ако сте на мнениие, че качеството на гумата е право пропорционално на нейната цена, вероятно сте на прав път, но не винаги. Ключът при избора на качествени гуми не е да инвестирате определена сума пари, а да направите информиран избор на модел гуми.
Предвид гореизброените три причини, препоръчваме да се консултирате със служителите на Радиал, които са специалисти в областта, преди да закупите вашия следващ комплект автомобилни гуми. Те ще могат да отговорят на вашите въпроси и да ви насочат в правилната посока.

Правилният монтаж и баланс на гумите ви спестява много грижи.
Зимата оказва своето влияние върху автомобила – стартирането при минусови температури, шофирането по заледени пътни настилки и дори дупките могат да се отразят на колата. Ето защо препоръчваме да се възползвате от професионални услуги по монтаж и баланс на летните гуми. В автосервиза на Радиал ще получите качествено обслужване, при което летните гуми ще бъдат стабилно монтирани за джантите. Ще бъде направен баланс на четирите гуми за равномерно разпределяне на масата на колелата около оста на въртене.

Нашите професионалисти предоставят изключително добрата грижа и внимание към автомобила!

Ако решите да сменяте гумите сами, запомнете, че трябва да проверите нивото на налягането на гумите, след като сте ги монтирали, както и че са правилно напомпани, преди да се качите зад волана.

Един отговор на “Кога е време да сменим летните гуми. Как да разберем?”

  1. Колко много идиоти има по пътищата, които и в най-големите жеги и дъждове карат със зимни гуми, защото глупавият закон за движение по пътищата го позволява, а те искат да спестят някой лев. После невинни страдат…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *