Антифриз – всичко, което е необходимо да знаем

син антифриз

Каква е ролята на антифриза?

Антифризът представлява течен концентрат, който се смесва с вода и се използва за запълване на охладителната система на автомобила. Ролята на антифриза (както подсказва и името му) е да не позволява замръзване на охлаждащата течност на двигателя, когато температурите паднат под нулата. В допълнение, антифризът предотвратява натрупване на котлен камък по повърхността на двигателя на автомобила и по този начин спомага за удължаване на живота му.

В този ред на мисли – в никакъв случай не използвайте вода от чешмата, за да разредите антифриза. Тя е наситена с магнезий и калий и ще остави отлагания в цялата охлаждаща система. Използвайте само дестилирана или деминерализирана вода в съотношение 1:1 с антифризната течност.

Все пак, ако в момента нямате дестилирана вода, това, което може да направите еднократно е да преварите вода от чешмата и да долеете.

Какъв антифриз е препоръчително да използвам?

Съществува богата гама от видове антифриз, което, за хора без сериозни автомобилни знания, може да бъде силно объркващо. Загледайте се и ще откриете, че съществува червен, розор, жълт, син антифриз…

Най-препоръчително е да използваме антифризът, който е зададен от производителя на автомобила в наръчника. В случай, че не го откриете – можете просто да използвате висок клас универсален антифриз.

Позволено ли е да се комбинират различни видове антифриз?

Отговорът е НЕ, смесването на различни видове антифриз е непрепоръчително. Ако се намирате в извънредна ситуация, където нивото на охлаждащата течност е притеснително ниско поради изтичане, най-правилното нещо, което може да направите е да добавите чиста вода.

Ако все пак сте избързали и сте смесили различни цветове антифриз, течността от охлаждаща система на автомобила ви трябва да се източи незабавно. Съветваме ви да се обърнете към експерт, който да свърши тази задача правилно и без повреди по автомобила.

ТИМО предлага богата гама от висококачествени антифризни течности на достъпни цени. Разгледайте тук сезонните оферти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *